Påskefestivalen

påskefestivalen KautokeinoØnsker du å oppleve mest mulig samisk kultur og tradisjoner på en gang, så bør valget være såre enkelt. Da tar du turen til Påskefestivalen i Kautokeino som avholdes hvert år i påskeuken. En folke og kulturfestival av dimensjoner. Oppdatert info om festivalen, finner du til enhver tid på denne nettsiden.

Etter en kald og mørk vinter hvor temperaturer ned mot -40 grader ikke er uvanlig og solen befinner seg under horisonten, samler den samiske befolkningen seg til fest i påskeuken. Og det til gangs. Solen er tilbake og snøen på den store Finnmarksvidda har begynt å smelte. Gode grunner til å feire.

Det er vel ingen som helt vet hvor mange reinsdyr som slaktes for å avvikle denne festivalen, men når man vet at et tradisjonelt samisk bryllup kan ha over 1000 gjester og at veldig mange legger bryllupene sine til denne uka, så skjønner man jo at det er en del reinsdyr som blir fortæret.

Og ikke er det bare bryllup som feires. Andre store livshendelser som dåp og konfirmasjon er også typiske hendelser for innbyggerne i Kautokeino under de dagene påskefestivalen varer.

Konkurranser

Denne uken avvikles det store konkurranser i Kautokeino. Faktisk hele to verdensmesterskap. Nemlig verdensmesterskapet i reinkappkjøring og verdensmesterskapet i lassokasting.

Reinkappkjøringen er en fartsfylt affære. Uansett hvilke av de to grenene kjelke eller ski det kjempes om tittelen i, er det mye fart og spenning både for deltagere og publikum.

Verdensmestertittelen i lassokasting går til den som er best til å treffe reinsdyrhorn av forskjellige størrelser og utplassert på forskjellige avstander.

Eller hva med filmfremvisning på iskino, isfiskekonkuranser, marked, quiz, gudstjenester, bålkos og alt annet som lager liv, røre, og hygge på en slik festival. Utstillinger, show og teaterforestillinger er det selvfølgelig også mulighet for å oppleve. Her blir dagene korte og hektiske dersom man skal ha med seg mest mulig.

Musikk

Men en festival er ikke en skikkelig festival uten musikk. Noe som er godt ivaretatt av arrangørene. Samisk musikkfestival er lagt til påskefestivalen og her samles samiske og norske musikere for å underholde hverandre og publikum. Og enten du liker rock, jazz, joik eller andre sjangere er sjansene stor for at du får tilfredsstilt behovet ditt. Utvalget sjangere er stort og tilpasset de fleste.

Og da er det vel ikke så rat at samisk grand prix går av stabelen disse dagene heller. Og reglene er de samme som ellers i grand prix verden. Nykomponerte låter og folket avgjør hvem som er best, enten det er i popklassen eller klassen for den tradisjonelle joiken.

Opplevelsene står i kø på påskefestivalen i Kautokeino. En folkefest som er verd å ta turen til. Bare vær klar over at dersom du planlegger å ta turen så vær tidlig ute. Med så mange mennesker samlet til fest og feiring blir det fort trangt om plassen. Planlegg og bestill overnatting i god tid. Det samme gjelder dersom du ikke kommer med egen bil. Sørg at flybilletter er i orden i god tid, og skaff deg oversikt over kollektivtilbudet. Vær også klar over at det ikke er noen bankfilial i Kautokeino lenger, men det finnes en minibank hvor du kan ta ut norske Kroner og Euro. Det finnes også en post i butikk.