Kultur (ting å gjøre)

kautokeino-bygdetunSelv om naturopplevelsene i Kautokeino er i en klasse for seg selv, så ligger nok det kulturelle tilbudet særlig langt etter. Kautokeino regnes som det kulturelle hovedsete for nord-samene, noe som kanskje ikke er så merkelig da faktisk så mye som 90% av befolkningen har nordsamisk som sitt førstespråk. Kautokeino var den første kommunen i landet som likestilte norsk og samisk i offentlig forvaltning.

Så det er vel kanskje ikke helt feil å si at Kautokeino er en perfekt møteplass mellom det moderne samfunnet og gamle samiske tradisjoner.

Offentlige tjenester

Og det offentlige tar ansvaret sitt på alvor. Her finner man Samisk Høyskole, Samisk arkiv og Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš og opplæringsavdelingen til Sametinget bare for å ha nevnt noe av det som er lagt til Kautokeino. NRK Sami radio har også hovedsetet sitt her. Kommunen har også sin egen reindriftsskole, så her blir den samiske arven tatt vare på, og satt i høysete.

Når du besøker Kautokeino er noen kulturelle høydepunkter du ganske enkelt ikke må glipp av:

Kautokeino Bygdetun

Kautokeino bygdetun er del av RiddoDuottarMuseat (samiske museer i Vest-Finnmark), og forteller historien om Kautokeinos og nord-samens historie. Her finnes det samlinger av gamle bilder, drakter, klær og utstyr. Til og med en kopi av en gammel beltevogn er utstilt her, og alt forteller sine historier. For eksempel, og det er kanskje ikke så mange som vet, men det fantes utrolig nok ikke noe helårsvei frem til Kautokeino før i 1964. Så fra Alta via Masi til Kautokeino gikk det da en beltevogn med matvarer og forsyninger til befolkningen i Kautokeino. Turen kunne ta opptil syv dager. Det er en kopi av disse beltevognene som står utstilt.

Så har du interesse for lokalhistorie fra området bør du absolutt sette av tid på Kautokeino bygdetun. Det anbefales også å bruke en guide når du er her.

Annet verdt et besøk

Et annet sted du bør bruke litt tid på er Juhls sølvsmie. En meget spesiell bygning med praktfull utsikt over Kautokeino. Her startet det dansk/tyske paret Juhl en sølvsmie som ble til noe helt utenom det vanlige. Nydelige smykker for utsmykking av samiske bryllupsdrakter og andre sølvsmykker inspirert av naturen og historien her på vidda finner du her. Smykkene kan både beundres og kjøpes. Dersom du ønsker det. Gratis omvisning i denne fantastiske bygningen med den meget spesielle arkitekturen kan du også få. Juhls sølvsmie tilbyr enkel servering.

Kautokeino kirke FinnmarkGodt synlig uansett hvor du er i bygda er Kautokeino kirke. Selv med sine beskjedne 300 sitteplasser er den en av kirkene her i landet med flest kirkegjengere. Og denne kirken er også vel verd et besøk. Kirkestedet har ligget der siden den første kirken ble bygget på stedet og som sto ferdig tidlig på 1700 tallet. Som så mange andre bygninger og kulturminner i Finnmark ble denne kirken brent ned da tyskerne trakk seg ut av Finnmark i 1944. Dagens kirke sto ferdig i 1958. Bygd i tradisjonell stil som en langkirke med tårn i vestenden. Allikevel har den en del egne særtrekk både i detaljer og sine lyse samiske farger.

Men de største kulturelle opplevelsene kan du oppleve i Påsken hvert år da påskefestivalen går av stabelen.